Profiterol
//bigboy-receptjei.gportal.hu
hozzávalók 4 főre
Tésztához:
-
12,5 dkg víz
-
5 dkg vaj
-
10 dkg liszt
-
2 tojás
-
csipet só
Krémhez:
-
3 dl tejszín
-
kb. 2 dkg vaníliás cukor
Csokoládékrémhez:
-
3 dl tej
-
pár ek cukor, ízlés szerint (kb. 3-4 ek)
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 dkg étcsokoládé
-
2 púpos ek. étkezési keményítő (ha hígabbra szeretnénk, akkor kevesebb)
-
1 tk vaj
elkészítés
1. A vizet a vajjal és sóval együtt egy kis lábasba tesszük, és felmelegítjük.
2. Amint felforr a víz, húzzuk le a tűzről az edényt, és keverjünk hozzá a lisztet fakanállal, majd helyezzük vissza a tűzhelyre.
3. Hamarosan gombóccá áll össze a tészta, ami elválik a fakanáltól és az edény falától. Még 2-3 percig kevergessük, és amikor olyan hangot hallunk, mintha zsírban sercegne a tészta, húzzuk le a tűzről és borítsuk egy hideg felületre, hogy gyorsabban hűljön.
4. Amikor kihűlt a tészta, helyezzük vissza az ugyancsak kihűlt edénybe, adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Én először robotgéppel kevertem el a tojást - mert nem vagyok valami türelmes – majd fakanállal összedolgoztam. Csak akkor adjuk hozzá a második tojást, amikor az elsőt már jól elkevertük a tésztával.
5. Keverjük tovább erőteljesen a fakanállal a tésztát egészen addig, amíg szép buborékos lesz, és lassan szakadozni kezd. (Itt nem árt, ha van egy férfi a háznál, vagy az én csuklóm nem elég erős...)
6. Habzsák segítségével formázzunk belőle golyókat, és sütőpapíron, 250 fokon süssük őket 10-15 percig, míg aranyszínűek lesznek. (Ha kicsi fánkokat szeretnénk, kb. 2 cm-es golyókat nyomjunk. Nekem két tepsivel lett.)
7. A tejszínt verjük fel a porcukorral kemény habbá, majd ha kihűltek a fánkok töltsük meg őket vele.
8. A csokoládékrémhez mindent összekeverünk egy kis lábasba vaj kivételével - a csokit darabokra törjük -, és tűzhelyen addig keverjük, míg besűrűsödik. A végén hozzákeverjük a vajat, ami szépen elolvad benne.
9. Egy edénybe rétegezzük a krémet, a profiterolt, rá ismét a krémet.
10. Azonnal fogyasztható, de ha áll egy kicsit a hűtőben az sem baj. Mivel gyorsan bepuhul, nem érdemes sokáig tartogatni.
sütési hőfok: 250 °C
sütési mód: alul-felül sütés
|