Fánk tej-tojás érzékenyeknek.
-
előkészület: 50 perc
-
sütés: 15 perc
hozzávalók 4 főre
-
40 dkg liszt
-
2 dl növényi tej (zab, rizs, szója, köles stb)
-
2 dkg élesztő
-
3 ek kristálycukor
-
kevés só
-
olaj a sütéshez
elkészítés
-
Az élesztőt, sót, cukrot a tejben kissé felmelegítjük.
-
A lisztet keverőtálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk.
-
Beleöntjük az élesztős tejet és fakanállal összedolgozzuk, míg el nem válik a tészta az edény falától. Ha nagyon ragadna, mert túl lágy a tészta, nagyon kevés lisztet lehet még hozzáadni.
-
A tálat lefedjük és 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk a tésztát.
-
Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Pohárral, vagy fánkszaggatóval kiszúrjuk és még 10 percig pihentetjük a fánkokat a nyújtódeszkán.
-
Közben zsiradékot egy mélyebb serpenyőben felmelegítünk, annyit, hogy a fánkok "foroghassanak" benne. Mikor igazán forró, a fánkokat közepüknél kicsit széthúzogatva a zsiradékba tesszük.
-
Mindkét oladalukat rózsaszínre sütjük, törlőpapírra szedjük. Tálalás előtt még melegen megszórjuk porcukorral, a mélyedésbe ízlés szerint lekvárt is tehetünk.
|