Szalagos fánk 2.
-
előkészület: 35 perc
-
sütés: 40 perc
hozzávalók 4 főre
-
3 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
1 ek porcukor
-
5 dkg vaj
-
2 tojássárgája
-
3-4 ek rum
-
50dkg liszt
elkészítés
-
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt, és beleteszünk 1 ek porcukrot.
-
Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk.
-
Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
-
A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább kelesztjük, nem baj.)
-
A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
|