Túrókarika
-
előkészület: 25 perc
-
sütés: 6 perc
hozzávalók 4 főre
-
25 dkg félzsíros tehéntúró
-
25 dkg liszt
-
4 db tojássárgája
-
2 dkg élesztő
-
1/2 dl tej
-
3 tk cukor
-
1 csipet só
-
6 dkg vaj
Sütéshez:
elkészítés
-
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót.
-
A puha vajat a tojás sárgákkal habosra keverjük.
-
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben feloldjuk.
-
A túrós liszthez adjuk az élesztős tejet és a vajjal elkevert tojás sárgát, és jól összegyúrjuk.
-
A tésztát konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.
-
Ezt követően lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval korongokat szúrunk belőle. A korongok közepét kb. 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
-
Egy nagyobb serpenyőbe kb. 2-2,5 cm magasan olajat öntünk, amit felforrósítunk. Próbadarabkával ellenőrizzük, hogy elég forró-e az olaj.
-
A karikáknak mindkét oldalát kb. 3-3 perc alatt szép pirosra sütjük.
-
A tésztából leeső széleket és a kiszúrt közepeket ismét összegyúrhatjuk, és kiszaggathatjuk, de akár változtatás nélkül is kisüthetjük, a gyerekek biztos örülnének neki.
-
Amikor kisültek, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk róla.
-
Vaníliás porcukorral megszórva, melegen tálaljuk.
|