Profiterol 2.
-
előkészület: 15 perc
-
főzés: 20 perc
-
sütés: 10 perc
hozzávalók 4 főre
A tésztához:
-
0,5 l víz
-
25 dkg liszt
-
10 dkg vaj
-
7,5 dkg cukor
-
0,5 dkg só
-
6 tojás
A töltelékhez:
-
lekvár / vaníliapuding / tejszínhab (ki mit szeret)
A mázhoz:
-
1,5 dl víz
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 ek cukor
-
1 ek vaj
elkészítés
-
A tésztához a vizet a cukorral, a sóval és a vajjal felforraljuk. Amikor forr, gyorsan belekeverjük a lisztet, majd 3-4 percig nagy lángon főzzük.
-
Mikor ez kész, kihűtjük, aztán robotgéppel összekeverjük, egyenként beleütve a tojásokat.
-
Habzsákkal golyókat formázunk belőle, sütőpapíron sütjük őket, míg aranyszínűk nem lesznek. (Egymástól kb. 3-4 cm-re nyomjuk a golyókat, hogy meg tudjanak dagadni, és néhány vízcseppet csepegtetünk közéjük.)
-
Ha kihűltek, legegyszerűbben egy fecskendővel tölthetjük meg őket, de kenhetjük a tölteléket a tetejükre is, vagy belemártogathatjuk a golyókat a krémbe. Ízlés szerint baracklekvárt, vaníliapudingot vagy csak tejszínhabot töltsünk bele, ki mit szeret.
-
A mázhoz kis edényben kb. 1,5 dl vizet felforralunk, belekeverjük a cukrozatlan kakaóport, a cukrot és a vajat, hogy fényes legyen. A mázzal leöntjük a golyókat.
sütési hőfok: 250 °C
sütési mód: alul-felül sütés
|