Profiterol 3.
-
előkészület: 60 perc
-
sütés: 30 perc
hozzávalók 8 főre
Az égetett tésztához:
-
2,7 dl víz
-
csipet só
-
11 dkg margarin
-
15 dkg liszt
-
5 tojás
A krémhez:
-
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
-
1 cs étcsokis pudingpor (főzős)
-
3-3 ek kristálycukor
-
4-4 dl tej
A mázhoz:
-
18 ek kristálycukor
-
9 ek víz
-
6 ek kakaópor
-
3 ek finomliszt
-
2 ek napraforgó olaj
-
pár csepp citromlé vagy ecet
elkészítés
-
Elkészítjük az égetett tésztát: a vizet a sóval felforraljuk, és beletesszük a margarint. Addig forraljuk és kevergetjük, amíg elolvad.
-
Ekkor beleszórjuk a lisztet, és lejjebb vesszük a lángot. Fakanállal addig dolgozzuk a tésztát, amíg elválik a lábos falától, és egy gombóccá áll össze.
-
Félre húzzuk a lángról. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, az ötödiknek csak a felét. Minden tojással alaposan kidolgozzuk a tésztát. Két kanál segítségével vagy habzsákkal diónyi halmokat rakunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Lekenjük őket a fél tojással, amit kihagytunk a tésztából.
-
230 fokra előmelegített, forró sütőbe toljuk a tepsit, 4 percig sütjük így a tésztát. Ekkor visszavesszük a hőfokot 200-ra, és 15 percig így sütjük tovább. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját. 15 perc után résnyire nyitjuk a sütőajtót, és takarékra állítjuk a hőmérsékletet. 10 percig így szárítjuk a fánkokat.
-
10 perc elteltével kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
-
Elkészítjük a krémet: A kétféle pudingot megfőzzük a leírás szerint 4-4 dl tejben, és édesítjük őket a cukorral. Még melegen a fánkokba töltjük vagy habzsákkal (a hegyes végével lyukat ütünk a fánk aljába, és belenyomjuk a krémet), vagy recés késsel bevágjuk a fánk oldalát, és kanállal megtöltjük.
-
Egy tálra tesszük őket, és jöhet a csokimáz.
-
Ehhez az olaj és ecet kivételével lábosba tesszük a hozzávalókat, felfőzzük. Ha kissé kihűlt, jól elkeverjük benne az ecetet és az olajat. Leöntjük vele a fánkokat, és hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 230 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 40x40x3 cm
|