Fánk 8.
-
előkészület: 20 perc
-
sütés: 20 perc
hozzávalók 8 főre
-
50 dkg finomliszt
-
50 dkg rétesliszt
-
4 dl meleg tej
-
10 dkg olvasztott vaj
-
10 dkg cukor
-
fél dl rum
-
1 citrom reszelt héja
-
pici só
-
3 tojás
-
5 dkg élesztő
-
1 dl tej
-
1 kk cukor
-
nutella
-
napraforgó olaj
elkészítés
-
Az élesztőt 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
-
Egy nagy tálba szitáljuk a liszteket. Közepébe kis fészket csinálunk, és ebbe minden hozzávalót beleöntünk.
-
Elővesszük a gépi habverőt, beledugjuk a dagasztó kanalakat, és ezzel kb. 10-15 percig jól kidagasztjuk. Ha nincs gép, akkor sajnos ezt egy fakanállal végezzük el. Addig verjük, amíg el nem válik a tészta az edény faláról, és a fakanálról is simán lejön.
-
Kevés lisztel, megszórjuk a tetejét, letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 50 perc.
-
Mikor megkelt a tészta, kiborítjuk lisztezett deszkára, és lisztes kézzel átgyúrjuk egy kicsit. Kétfelé osztjuk a tésztát, és kinyújtjuk (esetleg kézzel kihúzogatjuk) 1 cm vékonyra.
-
Nutella gombócokat rakunk a tésztára, sorba egymás mellé kb. 6-7 cm távolságba. Következő sor is 6-7 cm -re kezdődjön. (Úgy képzeljétek el, mint amikor gombócot készítetek. De nem kell felvágni a tésztát.)
-
A másik tésztánkat is kinyújtjuk akkorára, mint az előzőt, és ráfektetjük a nutella halmokkal borított lapra.
-
Jól lenyomkodjuk a tészta széleit, és a nutella halmok között is. Majd egy pohárral kiszaggatjuk a fánkokat úgy, hogy a nutella hellyel-közzel a közepén legyen.
-
Egy lábasba olajat öntünk, és felforrósítjuk. Mire felforrósodik, a fánkjaink újból megkelnek. Kisütjük olajban az ismert módon. Először fedő alatt, majd amikor megfordítjuk, fedő nélkül sütjük. Annyit tegyünk egyszerre az olajba, amennyi kényelmesen elfér, mert picit nőni fognak a fánkok.
|