Tejlabdk szirupban
-
elkszlet: 30 perc
-
sts: 25 perc
hozzvalk 6 fre
-
1 1/4 l vz
-
1 kg cukor
-
1 ek rzsavz (elhagyhat)
-
20 dkg tejpor
-
50 g liszt
-
1 kk szdabikarbna
-
25 ml olvasztott vaj
-
1 1/4 dl zsros tej
-
gh vagy nvnyi olaj a stshez
elkszts
-
A tejport, a lisztet s a szdabikarbnt sszekeverjk, belemorzsoljuk a vajat.
-
Lassan hozzadjuk a langyos tejet, hogy egy kemny, de gyrhat tsztt kapjunk.
-
15 golyt formlunk belle a kvetkez mdon: egy golynyi tsztt szorosan a tenyernk kz szortunk, s krkrsen mozgatni kezdjk a tenyernket. Az ujjainkat ne hasznljuk. 4-5 msodperc mlva fokozatosan engednk a szortson, mikzben egyre gyorsabban mozgatjuk a tenyernket. Ha jl csinltuk tkletes golyt kapunk, melyen nincs repeds.
-
Lass tzn melegtjk a ght, beledobjuk, a golykat kb. 25 percig stjk. Tbbszr forgassuk meg sts kzben. A golyk barnk lesznek, s felfvdnak.
-
A sts vge fel kiss nagyobbra vehetjk a lngot.
-
Kzben elksztjk a szirupot: a vizet s a cukrot 10 percig forraljuk egytt, lehzzuk a tzrl, s belekeverjk a rzsavizet. (Kardamon maggal is lehet a cukros vizet zesteni.)
-
Kiszedjk a ghbl, szitn lecsurgatjuk, majd legalbb 1 rra a szirupban ztatjuk ket.
|