Tejlabdák szirupban
-
előkészület: 30 perc
-
sütés: 25 perc
hozzávalók 6 főre
-
1 1/4 l víz
-
1 kg cukor
-
1 ek rózsavíz (elhagyható)
-
20 dkg tejpor
-
50 g liszt
-
1 kk szódabikarbóna
-
25 ml olvasztott vaj
-
1 1/4 dl zsíros tej
-
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
elkészítés
-
A tejport, a lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat.
-
Lassan hozzáadjuk a langyos tejet, hogy egy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk.
-
15 golyót formálunk belőle a következő módon: egy golyónyi tésztát szorosan a tenyerünk közé szorítunk, és körkörösen mozgatni kezdjük a tenyerünket. Az ujjainkat ne használjuk. 4-5 másodperc múlva fokozatosan engedünk a szorításon, miközben egyre gyorsabban mozgatjuk a tenyerünket. Ha jól csináltuk tökéletes golyót kapunk, melyen nincs repedés.
-
Lassú tűzön melegítjük a ghít, beledobjuk, a golyókat kb. 25 percig sütjük. Többször forgassuk meg sütés közben. A golyók barnák lesznek, és felfúvódnak.
-
A sütés vége felé kissé nagyobbra vehetjük a lángot.
-
Közben elkészítjük a szirupot: a vizet és a cukrot 10 percig forraljuk együtt, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a rózsavizet. (Kardamon maggal is lehet a cukros vizet ízesíteni.)
-
Kiszedjük a ghíből, szitán lecsurgatjuk, majd legalább 1 órára a szirupban áztatjuk őket.
|