Fánk 13. - könnyed, szalagos
hozzávalók 4 főre
-
50 dkg liszt
-
3 dkg élesztő
-
5 dkg margarin
-
2 tojás sárgája
-
3 dl tej
-
kevés rum
-
csipet só
-
2 ek porcukor
-
napraforgó
elkészítés
-
A lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját.
-
Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot. Lágyabb tésztát kell kapnunk.
-
Amikor össze ált, hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott margarint.
-
Jól ki kell dolgozni (Én gépben dagasztom meg.). Duplájára kelesztjük.
-
Amint megkelt a tészta, kb. 2 cm vastagságúra elnyújtjuk.
-
Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni kevés ideig.
-
Közben az olajat felforrósítjuk, és lehet kezdeni a sütést.
-
Közepes lángon sütjük, az első felét lefedve. Ha megfordítottuk, már nem kell lefedni.
-
Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba először, amelyik pihentetésnél a teteje volt, ujjunkkal kis mélyedést csináljunk, és úgy tegyük az olajba.
|