Vaníliás fánkocskák
-
előkészület: 30 perc
-
sütés: 15 perc
hozzávalók 4 főre
-
25 dkg liszt
-
1 cs szárított élesztő (7 g) (vagy fél cs friss)
-
125 ml tej
-
1/2 csipet só
-
2,5 dkg porcukor
-
1 cs vaníliás cukor
-
2 kicsi tojássárgája
-
1 ek rum
-
5 dkg olvasztott vaj
Sütéshez:
elkészítés
-
A tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
-
A lisztbe belekeverjük a sót, a vaníliás cukrot, hozzászitáljuk a porcukrot, és belegyúrjuk az olvasztott vajat, a rumot és a két sárgáját is.
-
Végül a tészta közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztős tejet, kézzel összegyúrjuk (akár robotgép dagasztókarjával, úgy egyszerűbb), majd addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Szükség esetén kevés plusz lisztet adhatunk hozzá.
-
Tiszta tálba helyezve duplájára kelesztjük a tésztát. (Ez meleg radiátoron vagy kislángon égő sütő felett kb. 1 órát vesz igénybe.)
-
Alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, s szintén lisztezett sodrófával 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 5-10 cm átmérőjű, lyukas közepű fánkokat szaggatunk belőle.
-
Bő, forró olajban oldalanként 1-2 perc alatt kisütjük a fánkokat. Első oldaluk sütésekor fedjük le az edényt, a másodiknál már ne.
-
Papírra szedve itassuk fel a felesleges olajat. (Vaníliás) porcukorral megszórva, baracklekvárral körítve tálaljuk.
|