Aszalt szilvával kelt fánk
- előkészület: 20 perc
- sütés: 30 perc
hozzávalók 6 főre
- 5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 10 dkg pucolt, héj nélküli mandula
- 20 dkg aszalt szilva
- 2 vaníliás cukor
- 50 dkg finomliszt
- 10 kristálycukor
- csipet só
- 2 tojás
- fél citrom reszelt héja
- 5 dkg margarin
A szóráshoz:
elkészítés
- Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet egy mélyebb tálba tesszük, beleütjük a tojásokat.
- A felfuttatott élesztőt beleöntjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, az olvasztott vajat, a sót.
- A maradék tejet apránként hozzáadva tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
- Az aszalt szilva felét és a mandulát apróra vágjuk, laza mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk. Kb. 15 percig ismét kelesztjük.
- Kinyújtjuk (kb. kisujjnyira), 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Mindegyik közepébe 1-1 aszalt szilvát teszünk, kis csomagokat készítünk belőle és bő, közepesen forró olajban kb. 3-4 perc alatt arany barnára sütjük.
- Még melegen porcukorral megszórjuk.
|