Bejgli.
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 2+1 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, csipet só, reszelt citromhéja
Töltelék: 25 dkg mák, 25 dkg dió, 10-10 dkg porcukor, pici tej, citrom héja
Elkészítés: Langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd az olvasztott margarint, a sót és a citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket, A mákot és a diót ledaráljuk, hozzákeverjük a porcukrot és a citromhéjat. Egy korty tejet öntünk hozzá és alaposan eldolgozzuk. Figyeljünk, hogy ne legyen nagyon vizes. Ha megkelt a tészta, téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a tölteléket. A két szélét picit behajtjuk és lenyomkodjuk, hogy ne legyen ott vastagabb, majd feltekerjük. Tepsire helyezzük, de vigyázzunk, hogy elég helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben még kel a tészta. A bejglik tetejét megkenjük tojássárgájával. (Én öntöttem a tojássárgájához egy nagyon pici tejet, úgy könnyebben lehet kenni.) A bejglik oldalát szurkáljuk meg tűvel, hogy ne repedjen szét. 200 fokos sütőben kb. 50 percetsütjük
|